Zawsze zalewam mięso tą marynatą. Kotlety schabowe wychodzą pyszne i soczyste

Dodano:
Kotlet schabowy Źródło: Shutterstock / Cesarz
Jeśli kotlety schabowe nie zawsze wychodzą ci soczyste, przetestuj naszą prostą marynatę. Sprawia, że mięso staje się kruche, miękkie i po prostu rozpływa się w ustach.

Kotlety schabowe to najpopularniejszy, niedzielny obiad w polskich domach. Zwykle podawany jest z gotowanymi ziemniakami, kapustą zasmażaną lub buraczkami albo z sezonową surówką. Schabowy powinien mieć chrupiącą skórkę i miękkie, soczyste wnętrze. Tu czasami pojawiają się problemy, bo kotlety nie zawsze wychodzą idealne. Mamy jednak sposób na to, by poprawić ich smak i dodać mięsu soczystości. Wystarczy jedna, prosta marynata do schabu.

Jak przygotować mięso na kotlety schabowe?

Na smak i soczystość kotletów schabowych wpływa wiele czynników. Oto te najważniejsze:

  • Mięso powinno być świeże i dobrze, jeśli zawiera nieco widocznego tłuszczyku. Ten dodaje usmażonym kotletom soczystości.
  • Po pokrojeniu w plastry schab należy rozbić dość cienko i równomiernie. Zbyt grube mięso po usmażeniu nie będzie bowiem odpowiednio chrupiące. Cieńszy płat mięsa oznacza też krótszy czas smażenia. Równomierne rozbicie zapewnia zaś taki sam stopień wysmażenia całego kotleta.
  • Rozbite plastry mięsa trzeba oprószyć solą i pieprzem, można też zastosować inne przyprawy, a także marynatę. Dziś pokażemy wam bardzo prostą, a doskonale poprawiającą walory mięsa marynatę z kefiru, cebuli i majeranku.

Prosta marynata do kotletów schabowych

Wiele osób przed smażeniem moczy schab w mleku z dodatkiem cebuli. Marynata ta doskonale podnosi smak kotletów schabowych. Jednak nie zmiękcza mięsa tak dobrze, jak kwaśne składniki. Dlatego my zastępujemy mleko kefirem, który świetnie kruszy mięso. Rozbite płaty mięsa dodatkowo oprószamy majerankiem i obkładamy plastrami cebuli. Po 2 godzinach leżakowania w lodówce, mięso nabiera rewelacyjnych walorów. Oczywiście mięso możemy pozostawić w marynacie na dłużej, np. na całą noc. Efekt będzie jeszcze lepszy.

Jeśli nie macie w domu kefiru, możecie wykorzystać maślankę lub jogurt naturalny. Te napoje również są kwaśne i też dobrze działają na mięso.

Jak przygotować kotlety schabowe do smażenia?

Jeśli chcecie przygotować smaczne kotlety schabowe, pamiętajcie, by zamarynowane mięso wyjąć z lodówki mniej więcej pół godziny przed smażeniem. To pozwoli osiągnąć mięsu temperaturę pokojową i zapobiegnie szokowi termicznemu w czasie smażenia. Przełoży się to na odpowiednią miękkość kotletów.

Ocieplone mięso należy osączyć z marynaty. Nie trzeba go wycierać, bo i tak będziemy obtaczać je w mące. Gdy robimy do schabowych klasyczną marynatę, to po mące obtaczamy je w rozkłóconym jajku i w tartej bułce. Tartą bułkę można jednak zastąpić np. płatkami owsianymi, otrębami pszennymi czy zmielonymi orzechami.

Jak usmażyć kotlety schabowe, by były chrupiące i soczyste?

Do smażenia kotletów schabowych należy wybrać odpowiedni tłuszcz. Najlepiej do tego celu nadaje się smalec, który doskonale podnosi ich smak. Jeśli jednak, chcecie przygotować nieco zdrowszą wersję schabowych, możecie sięgnąć po olej rzepakowy. Na co jeszcze zwrócić uwagę smażąc kotlety schabowe? Oto kilka wskazówek:

  • Mięso w panierce kładziemy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Zbyt niska temperatura tłuszczu spowoduje, że panierka wchłonie zbyt dużo tłuszczu i nie będzie chrupiąca. Gdy temperatura smażenia będzie zaś zbyt niska, kotlety przypalą się z wierzchu, a w środku pozostaną niedosmażone. Panierka może też zacząć odpadać.
  • W czasie smażenia kotlety powinniśmy obrócić tylko raz, po usmażeniu z jednej strony. Zbyt częste obracanie źle wpływa na soczystość mięsa.
  • Usmażone kotlety schabowe należy zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Kotlety przed podaniem powinny odpoczywać ok. 5 minut, dzięki czemu zawarte w nich soki równomiernie się rozejdą. To sprawi, że będą idealnie soczyste.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...